12 August 2009

Oljepionerens farvell


Den 11. august ble Johan Jacob Lothe, Christinas bestefar, begravd fra Riis kirke. Han var blitt en gammel mann og kroppen hans orket ikke mer. Det var en hyggelig bisettelse. Under gravølet etterpå reiste gamle venner, kolleger og studenter seg og fortalte sine historier med Johan. Det var fint. Han har betydd mye for mange mennesker.


Han var nok litt som kjerringa mot strømmen. Det skulle jammen litt mot til for å dumpe hele foreldregenerasjonens planer om at sønnen skulle gå i fars fotspor og arve både tittel og yrke, apotekerens sønn som han var. Men han reiste over fjellet fra Bergen og ble ingeniør ved NTH og flyttet senere til Oslo. Han visste å sette spor etter her også. Sammen med noen få andre startet han i 1949 Sentralinstitutt for industriell forskning, det som i dag er kjent som SINTEF.

I familiære sammenhenger så var Johan en samlende bestefar. Helt til det siste trosset han smertene i kroppen og insisterte på å være med når familien ble samlet. Og selv om hullene i hukommelsen kom etter hvert, så nølte han aldri med å spørre. Det viktigste var tross alt at vi var sammen og ikke minst at det var kake å dele.



1 comment:

Penelopes vev said...

Meget bra om et minneverdig menneske.